Sosyal Medya

Güncel

Trump yönetimine: ‘içişlerimize karışma’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini, ABD yönetimine AB’nin içişlerine karışmaması uyarısında bulundu.



Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Washington temasları kapsamında Atlantik Konseyi’nde ABD-AB iliÅŸkilerini deÄŸerlendirdi. 
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, danışmanlarından Jared Kushner ve DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşen Mogherini toplantılar için "Her ÅŸey çok iyiydi." ifadesini kullandı.
 
Yüksek Temsilci, “Tüm mesajlar iyiydi ancak bazı konularda farkı görüşte deÄŸilmiÅŸiz gibi davranmayacağım.” dedi.
 
ABD ile Avrupa’nın önceliklerinin farklı olduÄŸuna dikkati çeken Mogherini, Brüksel ile Washington arasında terörizm ile mücadele gibi bazı alanlarda ortak bir zemin varsa da bu konulara yaklaşımların farklılık gösterdiÄŸini söyledi.
 
"İÇİŞLERE MÜDAHALE OLMAMALI"
 
Trump yönetiminin mülteci ve göçmen politikası konusundaki sorulara yanıt vermekten kaçınan Mogherini, bunları iç meseleler olarak nitelendirdi. Mogherini, ABD’nin de AB’nin iç siyaseti konusunda yorum yapmama çaÄŸrısında bulundu. Yüksek Temsilci ÅŸu ifadeleri kullandı: “ABD bir demokrasidir. Büyük bir demokrasidir. Güçlü bir halkı ve güçlü kurumları var. ABD’nin iç tercih ve politikalarına dair yorum yapmak ne benim ne de baÅŸka bir Avrupalının iÅŸidir. Aynı ÅŸey ABD için de geçerlidir. İçiÅŸlere müdahale olmamalı.”
 
Trump’ın Brexit konusundaki yorumlarına imada bulunan Mogherini, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu, “Zaman zaman Avrupa ülkelerini şöyle veya böyle yapmaya davet eden bazı dedikodular ve yorumlar görüyorum. Åžunu açıkça ifade etmem gerekiyor. Avrupa’nın bir gururu var. Amerika’ya minnettarız, özgürlüğümüzü, demokrasilerimizi, ekonomilerimizi birlikte inÅŸa ettik ancak büyüdük artık. Birlik olarak 60 yaşımıza giriyoruz. Biz küresel bir gücüz ve kendi başımızın çaresine bakabiliyoruz.”
 
"İRAN İLE İLİŞKİLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ"
 
Ä°ran nükleer anlaÅŸması konusunda ABD ile AB arasında ortak biz zemin söz konusu olduÄŸunu ifade eden Mogherini, ABD’li yetkililerden Ä°ran nükleer anlaÅŸmasına uyum konunda teminat aldığını belirtti. 
 
AnlaÅŸmanın uygulanmasının Avrupa’nın güvenliÄŸi için önemli olduÄŸuna deÄŸinen Yüksek Temsilci, Ä°ran’ın mutabakat gereÄŸince üzerine düşeni yaptığı sürece AB’nin Tahran ile siyasi ve ekonomik iliÅŸkilerini devam ettireceÄŸini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.